23 Kasım 2017 Perşembe

Fibonacci Günü

Son birkaç yıldır git gide popülerliği artan Pi Günü (14 Mart) kutlamalarından farklı bir kutlama arayanlar için Fibonacci Günü kutlamalarını önebilirim. Fibonacci Sayı dizisinin ilk dört sayısı olan 1,1,2,3'ün birleşimi ile oluşturulan 11.23 yani 11. ayın 23. günü (23 Kasım) Fibonacci Günü olarak kutlanıyor. (özellikle Fi dizisinin hayranları için Pi sayısına iyi bir alternatif olacaktır.)

Fibonacci'nin Hayatı

Leonardo Fibonacci 12. yüzyılda İtalya'nın Pisa kentinde dünya gelmiştir. Babasının zengin bir tüccar olması sayesinde dünyanın birçok ülkesini gezmiştir. Bu gezilerinde öğrendiği matematik bilgilerini derleyerek Avrupa'ya döndüğünde Liber Abaci isimli meşhur kitabını yayınlamıştır. Doğudaki matematiksel gelişmeleri batı dünyasına aktaran önemli bir kişidir. Bu açıdan rönesans akımının öncüleri arasında yer almaktadır. Fibonacci'nin hayatını anlatan kısa animasyonla kutlama etkinliğine başlayabilirsiniz.



Altın Oran

Fibonacci'nin kendi ismiyle bilinen sayı dizisi 1,1,2,5,8,13,21,34,55,... şeklindedir. Fibonacci sayı dizisindeki terimler kendinden önceki iki terimin toplanması ile elde edilmektedir. Ayrıca sayı dizisindeki ardışık iki terimin birbirine oranlanması ile elde edilen sayı sabittir. Bu sabit Fibonacci'nin ilk iki harfi olan Fi sayısı olarak adlandırılmıştır.




Ayrıca bu sabit oran Altın Oran olarak da bilinmektedir. Altın Oran, mimariden sanata, doğada bitkilerden insan vücuduna, kasırgalardan galaksilere kadar birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden yüzyıllardır insanların ilgisini çekmekte ve üzerinde çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.





Fibonacci günü kutlamaları için etkinlik önerileri

Fibonacci sayı dizisindeki kuralı farklı ilk terimler kullanarak yeni sayı dizileri oluşturabiliriz.

1/4, 1/4, 1/2, 3/4, 1 1/4, 2
1/2, 1/2, 1, 1/2, 2 1/2, 4

Pi gününde yapılan pastalar gibi Fibonacci gününde de brokoli, karnıbahar gibi Fibonacci sayı dizisini içeren sebzelerde çorba veya yemekler hazırlayabiliriz.

Ayçiçeği veya kozalak gibi bitkiler sınıfa getirilerek öğrencilere somut öğrenme fırsatları sağlayabiliriz.



İnsan vücudundaki altın oranları keşfetmek için çeşitli ölçümler ve hesaplamalar yapabiliriz.




Öğrencilerimizle birlikte Fibonacci veya Altın Oran temalı tişörtler tasarlayabiliriz. 


https://newsly.social/22259/10-cool-fibonacci-day-items-for

Fibonacci ve Altın Oranla ilgili kitapları tanıtabiliriz.



Sizin de Fibonacci gününe yönelik etkinlik önerileriniz varsa bizimle paylaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder